Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka z makiem i bakaliami"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 226
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1131
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 226
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1131
Składniki
Mak zagotować, wystudzić, odcedzić, zemleć dwukrotnie. Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać stopniowo po jednym żółtku i jednej łyżce maku, proszek do pieczenia, utarte jabłka, rozdrobnione bakalie oraz kaszę mannę.
Masę delikatnie wymieszać z pianą z białek, wylać na kwadratową blachę do pieczenia wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, piec 50 minut w temp.180oC.
Wystudzoną szarlotkę pokroić w kwadraty, oblać polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu, udekorować.
ok. 75 minutŹródło: Twoje Imperium