Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szybki makowiec"
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3497
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14786
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3497
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14786
Składniki
Czas przygotowania: około 90 minut
Mieszankę na ciasto piaskowe wsypać do miski. Dodać masło i jajka. Ucierać mikserem 4 minuty na puszystą masę. Okrągłą foremkę natłuścić, oprószyć mąką. Na spód nałożyć połowę ciasta.
Do reszty ciasta dodać masę makową. Wyłożyć ją na warstwę jasnego ciasta. Wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC. Piec 65 minut.
Studzić 10 minut w foremce, potem ciasto ostrożnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Białą czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Polewę wylać na wystudzone ciasto.
Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Masę rozwałkować na cienki placek między dwiema warstwami folii spożywczej. Z marcepanowego placka wyciąć 12 gwiazdek. Posmarować je konfiturą morelową.
Posypać suchym makiem i ułożyć cukrowe perełki. Ciasto pokroić na 12 trójkątów. Na każdym położyć przygotowaną gwiazdkę.Źródło: Życie na gorąco