Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na szybki i bardzo prosty w przygotowaniu placek z owocami, który idealnie sprawdzi się jako jesienny deser. Do jego przygotowania możemy użyć owoców świeżych, mrożonych lub tych z kompotu. Ja wykorzystałam jabłka i śliwki, które dodały całości lekko kwaśnej nutki. Ciasto z dodatkiem wiórek kokosowych jest delikatne i mięciutkie. Z kawą smakuje wybornie :D
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 143
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2681
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 834
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1601
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14269
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 143
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2681
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 834
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1601
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14269
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku z 3 łyżkami wody i cukrem, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, jajka oraz rozpuszczone z cukrem masło i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, a śliwki delikatnie odsączamy z nadmiaru kompotu. Na wysmarowaną masłem lub wyłożoną do papierem do pieczenia blachę (26 x 18 cm) wykładamy trochę ciasta, następnie część śliwek i jabłek, ponownie kilka łyżek ciasta, owoce i ciasto. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)