Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta gruszkowo-pistacjowa na kruchym spodzie to wyjątkowe połączenie smaków. Słodkie owoce, kruszące się ciasto i chrupiące pistacje sprawią, że nie będziesz mógł się od nich oderwać.
Forma do tarty o średnicy ok. 24-26 cm
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1557
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 694
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 679
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 268
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1557
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 694
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 679
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 268
Składniki
Przygotuj kruchy spód. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami lub siekaczką połącz składniki aż powstanie konsystencja przypominająca kruszonkę. Dodaj żółtko i wodę, a następnie energicznie i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim formę do tarty (ok. 24–26 cm średnicy), dociskając precyzyjnie boki. Nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Ciasto powinno zrobić się delikatnie złote.
Przygotuj nadzienie. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wymieszaj z łyżką miodu.
Na podpieczony spód wyłóż równomiernie dżem z gruszek. Na wierzchu ułóż plasterki świeżych gruszek po okręgu. Posyp posiekanymi pistacjami po bokach.
Włóż tartę gruszkowo-pistacjową do lodówki na minimum 2-3 godziny.