Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta gruszkowo-pistacjowa na kruchym spodzie to wyjątkowe połączenie smaków. Słodkie owoce, kruszące się ciasto i chrupiące pistacje sprawią, że nie będziesz mógł się od nich oderwać.
Forma do tarty o średnicy ok. 24-26 cm
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15552
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4664
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 348
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2838
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15552
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4664
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 348
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2838
Składniki
Przygotuj kruchy spód. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami lub siekaczką połącz składniki aż powstanie konsystencja przypominająca kruszonkę. Dodaj żółtko i wodę, a następnie energicznie i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim formę do tarty (ok. 24–26 cm średnicy), dociskając precyzyjnie boki. Nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Ciasto powinno zrobić się delikatnie złote.
Przygotuj nadzienie. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wymieszaj z łyżką miodu.
Na podpieczony spód wyłóż równomiernie dżem z gruszek. Na wierzchu ułóż plasterki świeżych gruszek po okręgu. Posyp posiekanymi pistacjami po bokach.
Włóż tartę gruszkowo-pistacjową do lodówki na minimum 2-3 godziny.