Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z kremem cytrynowym i bitą śmietaną"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,70 zł
Wartość odżywcza porcji 430 kcal. Białko 5 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 46 g
Rozpuszczamy 125 g masła, dodajemy 40 g cukru pudru, mąkę, jajo, szczyptę soli i wyrabiamy w melakserze. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Blachę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, a następnie wykładamy na nią ciasto. Widelcem robimy dziurki na całej powierzchni. Pieczemy 15–20 minut w 180oC, na jasnozłoty kolor.
Sok z cytryn i limonki łączymy z wodą do 450 ml objętości. Dodajemy cukier, 75 g masła i zagotowujemy.
Żółtka z 6 jaj łączymy z mąką ziemniaczaną i, mieszając, dodajemy powoli gorącą wodę z cytryną. Studzimy i wykładamy na tartę. Wstawiamy do lodówki, aby krem się schłodził.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodając pod koniec 20 g cukru pudru. Wykładamy ją na krem. Dekorujemy kandyzowaną skórką cytrynową.Źródło: Rewia