Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tartaletki cytrynowe pod bezą"
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40693
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1077
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 263
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3421
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40693
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1077
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 263
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3421
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej z solą. Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Wbij jajka, chwilę miksuj. Na koniec wsyp mąkę i ewent. skórkę cytrynową. Miksuj tylko do połączenia składników. Całość owiń w folię, schłodź 60 min. Obręcze posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, wylep nim obręcze. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem, piecz w 180°C ok. 20 min. Wyjmij i wystudź.
Krem: masło pokrój w kostkę. Sok, cukier puder i jajka, mieszając, podgrzewaj na parze do temp. 80°C. Uważaj, żeby dno miski z produktami nie dotykało wody, bo jajka się zetną. Zdejmij z palnika, wystudź do temp. 55°C. Włóż masło, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ewent. dodaj skórkę cytrynową. Krem wyłóż na spody z kruchego ciasta.
Beza szwajcarska: białka z cukrem, mieszając, podgrzej w kąpieli wodnej do 60°C. Ubijaj mikserem nastawionym na średnie obroty, aż piana wystygnie. Przełóż bezę do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciśnij ozdobne elementy na kremie.
Palnikiem kuchennym opal bezę na kolor jasnobeżowy. (Jeśli nie masz palnika, nie martw się. Beza i tak jest pyszna). Tartaletki schłodź ok. 60 min.
Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,40 złŹródło: Chwila dla Ciebie