Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki
Espresso lub kawę rozpuszczoną w 350 ml gorącej wody wymieszać z cukrem wanilinowym i odstawić do ostygnięcia.
Jajka sparzyć, białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gęstą jasną masę.
Śmietanę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, dodać mascarpone i ubijać jeszcze przez około 1 minutę.
Do śmietany z mascarpone dodać żółtka z cukrem i całość zmiksować.
Połowę biszkoptów moczyć po kolei w kawie i ułożyć z nich pierwszą warstwę na dnie prostokątnego naczynia lub w pucharkach.
Biszkopty posypać kakao.
Na warstwie biszkoptów rozprowadzić połowę masy z mascarpone.
Z drugiej połowy biszkoptów moczonych w pozostałej części kawy ułożyć druga warstwę i ją również posypać kakao.
Na biszkopty wyłożyć drugą część masy z mascarpone, wyrównać i posypać kakao.
Deser wstawić do lodówki na co najmniej cztery godziny.