Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tiramisu w pucharkach"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 448
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13146
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 448
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13146
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Składniki
Czas przygotowania 135 minut. Cena jednej porcji 4,20 zł
Żółtka, cukier, cukier waniliowy i miąższ z laski wanilii dajemy do miski. Miskę ustawiamy na garnku z powoli gotującą się wodą. Żółtka ucieramy do białości, odstawiamy do wystudzenia.
Do przestudzonych żółtek dodajemy partiami, po łyżce, serek mascarpone o temperaturze pokojowej. Delikatnie mieszamy na gładką masę.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Do chłodnego naparu kawy wlewamy likier. W naparze zanurzamy przez moment biszkopty i po 2-3 układamy na dnie pucharków lub szklanek. Na biszkopty wykładamy trochę masy, którą przykrywamy kolejnymi nasączonymi kawą biszkoptami itd., do wyczerpania składników.
Wierzch deseru stanowią biszkopty, pokruszone i oprószone przez sitko ciemnym kakao. Na 2-3 godziny wstawiamy pucharki do lodówki. Przed podaniem zdobimy deser według uznania.
Wartość odżywcza jednej porcji 211 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 24 gŹródło: Rewia