Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy, prosty przepis, którego nauczyła mnie babcia mojej przyjaciółki, Gianna. Jest lżejszy niż wiele przepisów, ale bardziej intensywny w smaku dzięki dodatkowi kawy do kremu, a nie tylko moczeniu biszkoptów. Po prostu idealny!
mikser, łyżka, prostokątne naczynie lub miseczki
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Przygotować kawę, przelać do szerokiego naczynia, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty. Dodać mleko i *likier Amaretto, pozostawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera i wmiksować krótko serek mascarpone, dodając go w 2- 3 porcjach.
Biszkopty zanurzać pojedynczo na bardzo krótko (inaczej po kilku godzinach w lodówce za mocno rozmokną) i z obu stron w mieszaninie kawowej, układać jeden obok drugiego w naczyniu. Można użyć formy prostokątnej (ok. 20x 22cm) lub łamać ciastka i układać w miseczkach czy dużych kubkach.
Na biszkopty wyłożyć masę. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.
Przed podaniem oprószyć porządnie kakao. Kroić w kwadraty lub serwować pojedyczne porcje w miseczkach.