Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy, prosty przepis, którego nauczyła mnie babcia mojej przyjaciółki, Gianna. Jest lżejszy niż wiele przepisów, ale bardziej intensywny w smaku dzięki dodatkowi kawy do kremu, a nie tylko moczeniu biszkoptów. Po prostu idealny!
mikser, łyżka, prostokątne naczynie lub miseczki
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4149
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11353
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6510
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5486
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13536
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5310
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4149
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11353
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6510
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5486
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13536
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5310
Składniki
Przygotować kawę, przelać do szerokiego naczynia, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty. Dodać mleko i *likier Amaretto, pozostawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera i wmiksować krótko serek mascarpone, dodając go w 2- 3 porcjach.
Biszkopty zanurzać pojedynczo na bardzo krótko (inaczej po kilku godzinach w lodówce za mocno rozmokną) i z obu stron w mieszaninie kawowej, układać jeden obok drugiego w naczyniu. Można użyć formy prostokątnej (ok. 20x 22cm) lub łamać ciastka i układać w miseczkach czy dużych kubkach.
Na biszkopty wyłożyć masę. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.
Przed podaniem oprószyć porządnie kakao. Kroić w kwadraty lub serwować pojedyczne porcje w miseczkach.