Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tiramisu (z jajkami)"
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 170
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 581
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 131
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 170
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 581
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 131
Składniki
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania, partiami dodajemy mascarpone. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy, cały czas mieszając, a gdy się rozpuści i nieco przestygnie, wlewamy do masy.
Na końcu dodajemy likier amaretto. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z kremem.
Kawę wlewamy do płaskiej miseczki. Połowę biszkoptów, po kolei, wkładamy na bardzo krótką chwilę do kawy, po czym ciasno układamy w prostokątnej formie lub w naczyniu żaroodpornym.
Na biszkopty wykładamy połowę kremu. Czynności powtarzamy z pozostałymi biszkoptami, które przykrywamy resztą kremu.
Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej cztery godziny. Przed podaniem posypujemy, koniecznie przez sitko, ciemnym kakao.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,30 złŹródło: Rewia