Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tiramisu z likierem migdałowym"
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 215
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 8472
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 43
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 348
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1480
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 150
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 215
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 8472
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 43
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 348
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1480
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 150
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 1,40 zł
Świeżo zaparzoną mocną kawę (może być rozpuszczalna) studzimy. Musi być zimna.
Mikserem nastawionym na najwyższe obroty ucieramy żółtka z cukrem do białości. Do masy żółtkowej, partiami, dodajemy ser mascarpone i połowę likieru. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek.
Do zimnej kawy wlewamy resztę likieru amaretto. Zanurzamy w niej biszkopty i natychmiast wyjmujemy, by zbytnio nie nasiąkły i zachowały kształt. Masę serową dzielimy na dwie części.
W płaskim, najlepiej szklanym naczyniu układamy warstwę biszkoptów, zalewamy częścią masy. Na serze układamy następną warstwę namoczonych biszkoptów, które pokrywamy resztą masy. Ilość warstw, z których składać się będzie tiramisu, zależy od wielkości naczynia. Zawsze jednak na wierzchu deseru musi być warstwa serowa.
Naczynie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na co najmniej 4 godziny albo na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą.
Wartość odżywcza jednej porcji 184 kcal Białko 4,4 g/Tłuszcz 12,3 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia