Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś pyszny deser tiramisu, ale w wersji nieco odmiennej tz z mandarynkami. Tradycyjną wersję tego deseru też u mnie znajdziecie, ale tym razem dla odmiany wersja mandarynkowa. Pyszna, orzeźwiająca dzięki dużej ilości mandarynek. Z podanej ilości wychodzą 4 duże pucharki.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 109
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4207
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8681
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 109
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4207
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8681
Składniki
Mandarynki odcedzamy z syropu
Syrop łączymy z herbatą i maczamy w nim biszkopty wcześniej przełamane na 2-3 części. Zależy od biszkoptów: niektóre bardzo szybko chłoną płyn, więc zamaczamy je dosłownie na sekundę, inne, bardziej zwarte można potrzymać w syropie troszkę dłużej
Do każdego pucharka na dno dajemy po 2 połamane i nasączone syropem biszkopty
W misce miksera ubijamy na sztywno śmietankę dodając do niej cukier puder i śmietan-fix
Gdy śmietana jest już ubita zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka aby połączył się ze śmietaną. Miksujemy, aż masa będzie gładka
Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki, jeśli nie mamy rękawa nakładamy do pucharków pierwszą warstwę masy śmietanowo-serowej
Na masie znów układamy nasączone biszkopty ( po 2-3 sztuki ), a na biszkopty wykładamy odsączone mandarynki z puszki i całość pokrywamy masą serowo- śmietanową
Przed podaniem deser dekorujemy biszkoptem, cząstkami świeżej mandarynki i obsypujemy tartą czekoladą ( u mnie gorzka )