Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto które smakuje każdemu. Robiłam je wiele razy i zawsze zachwyca gości :) Chrupiący czekoladowy spód, śmietanka, a na górze owoce - wszystko idealnie ze sobą pasuje. Wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej!
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1366
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1366
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Składniki
Najpierw rozpuszczam galaretkę w połowie czyli 4 szklankach wody, zostawiam aż wystygnie. Płatki kukurydziane lekko kruszę żeby były drobniejsze, wsypuję do miski. Nutellę podgrzewam delikatnie w mikrofali, wlewam do płatków i dokładnie mieszam. Blaszkę 21x33cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję płatki z nutellą, wygładzam łyżką i odstawiam.
Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone i rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynę. Można dodać cukier puder, ale nutella i galaretka są dla mnie wystarczająco słodkie więc nigdy nie dodaję. Wykładam na spód, wyrównuję.
Na śmietanę wysypuję jagody, i układam maliny oraz pokrojone truskawki. Zalewam przestudzoną galaretką. Można użyć mrożonych owoców - galaretka szybciej tężeje. Zostawiam do zastygnięcia.