Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 298
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1280
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 126
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 298
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1280
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 126
Składniki
Spód: mąkę pszenną wymieszaj na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem pudrem, kakao. Dodaj żółtka i margarynę pokrojoną na kawałeczki. zagnieć. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Spód oprósz mąką i wylep przygotowanym ciastem. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach.
Masa: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj w malakserze z cukrem. Kolejno domieszaj żółtka oraz porcje twarogu. Wsyp budyń i mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlej ajerkoniak. Dobrze wymieszaj. Do masy serowej dodaj pianę ubitą z białek. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Gorzką czekoladę połam na drobne kawałki. Masę serową równomiernie rozsmaruj na czekoladowym spodzie. Wierzch ciasta posyp kawałeczkami czekolady. Lekko wciśnij je w masę. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez godzinę. Ciasto wystudź w tortownicy.
Polewa: zagotuj wodę, lekko ją przestudź. Wsyp żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Ajerkoniak podgrzej. Połącz z rozpuszczoną żelatyną. Polewę odstaw na kilka minut, a kiedy zacznie tężeć, rozsmaruj ją na wierzchu sernika. Ciasto wstaw do lodówki, by polewa dobrze zastygła. Udekoruj według uznania.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faciszowej</strong>Źródło: Naj