Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Torcik świąteczny
  • Ciasta
  • Przepis na

Torcik świąteczny

08.12.2021 Odsłon: 9313
5.0 (11 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Ika1961
Ika1961

Torcik karmelowo-kakaowy z ptasim mleczkiem i miodowo-karmelową polewą. Taki torcik wyglądem i smakiem umili świąteczne spotkanie.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Dynia w occie marynowana

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

  • Warzywa

Odsłon: 7858

> 60 min >60 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 1055

do 60 min 60 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 36079

do 30 min 30 min
46
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13617

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3516

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 6209

do 60 min 60 min
15
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Dynia w occie marynowana

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

  • Warzywa

Odsłon: 7858

> 60 min >60 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 1055

do 60 min 60 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 36079

do 30 min 30 min
46
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13617

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3516

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 6209

do 60 min 60 min
15
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Torcik świąteczny
Autor:
Ika1961
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Proporcje na tort o średnicy 24 cm:
  • blaty kakaowe proporcje na 4 blaty o średnicy 24 cm:
  • ciasto:
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka zagęszczonego, u mnie domowe
  • 100 g masła
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 170 g mąki pszennej typ 405
  • 20 g kakao czarnego
  • 20 g kakao ciemnego
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • Blaty karmelowe proporcje na 4 blaty o średnicy 24 cm:
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 200 g zagęszczonego mleka u mnie domowe
  • 170 g mąki pszennej typ 405
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 150 g roztopionego masła
  • 160 g ostudzonego karmelu (składniki na karmel: 50 g cukru, 100 ml mleka, 10 g masła, 3-4 łyżki zimnej wody)
  • Krem - ptasie mleczko:
  • szklanka białek
  • 2 szklanki cukru
  • 150 ml wody
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cream of tartar
  • szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 2 opakowania żelatyny w listkach (każde po 10 g) u mnie Dr Oetker
  • 4 ml aromatu śmietankowego
  • Polewa:
  • 100 g siekanych, blanszowanych migdałów
  • 4 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • szczypta soli morskiej
  • Dekoracja:
  • wiórki kokosowe
  • dekoracja zimowa z białej czekolady
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie arkuszy: Na papierze do pieczenia rysujemy koła o średnicy 24 cm. Ciasto kakaowe: W misce mieszamy mąkę, skrobię, kakao ciemnie i czarne oraz proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej. Rózgą rozbijamy jajka. Jajka muszą zostać tylko rozkłócone. Następnie dodajemy zagęszczone mleko ciągle mieszając rózgą. Następnie dodajemy ledwie ciepłe masło. Mieszamy rózgą. Do płynnych składników dodajemy stopniowo składniki suche. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji. Papier kładziemy szkicem koła bezpośrednio na blachę do pieczenia, aby szkic nie miał kontaktu z ciastem. Na papierze rozsmarowujemy porcję ciasta na grubość 3-4 mm i kształtujemy koło o średnicy 24 cm. Każdy spód ciasta pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 200°C. Ciasto sprawdzamy lekko dotykając palcem. Jeśli się nie przylepia do palca oznacza to że jest upieczone. Upieczone spody przycinamy za pomocą obręczy, aby otrzymać równej wielkości koła.

2

Ciasto karmelowe: Przygotowanie karmelu. Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie. Do cukru dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody. Gotujemy, do momentu uzyskania złoto-brązowego karmelu. W drugim rondelku podgrzewamy mleko. Do karmelu dodajemy ostrożnie masło. Mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorące mleko. Uwaga karmel będzie się pienił. Mieszamy, aż karmel połączy się z mlekiem. Studzimy. W misce mieszamy mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej. Rózgą rozbijamy jajka z karmelem. Jajka muszą zostać tylko rozkłócone. Następnie dodajemy zagęszczone mleko ciągle mieszając rózgą. Następnie dodajemy ledwie ciepłe masło. Mieszamy rózgą. Do płynnych składników dodajemy stopniowo składniki suche. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji. Karmelowe blaty pieczemy analogicznie jak kakaowe.

3

Przygotowanie kremu: Z cukru i wody gotujemy syrop. Cały czas pilnujemy gotującego się syropu, żeby nie wykipiał. W czasie gotowania syropu w dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijamy na sztywno białka z solą i cream of tartar. W wodzie namaczamy listki żelatyny.

4

Syrop gotujemy do momentu, gdy kropla syropu wpuszczona do kubeczka z zimną wodą utworzy twardą kulkę.

5

Na drugim palniku podgrzewamy mleko z masłem i żelatyną oraz aromatem. Podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny. Do ubitych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący syrop. Następnie dolewamy mleko z żelatyną, masłem i aromatem. Chwilę ubijamy. Masa po dodaniu mleka straci na objętości - tak ma być.

6

Składanie tortu: Tort najlepiej składać w rancie wyłożonym folią do rantów. Na dno rantu wykładamy ciemny blat wylewamy na niego porcję kremu. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki, żeby masa trochę stężała. Następnie na masie układamy jasny blat i wylewamy porcję kremu. Ponownie odstawiamy, aż masa lekko stężeje. Postępujemy tak samo do wykończenia blatów. Wierzchniej warstwy nie polewamy kremem. Tort odstawiamy na minimum 3-4 godziny do zastygnięcia. Gdy tort już zastygł, zdejmujemy rant i folię.

7

Wykonanie polewy: Na suchej patelni prażymy migdały z dodatkiem soli. Gdy migdały lekko się zarumienią dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Dodajemy masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Gorącą polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta

8

Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.

9

Z rozpuszczonej białej czekolady możemy wykonać dowolną dekorację tortu np. zimowy krajobraz leśny.

10

Tort wygląda bardzo elegancko i wbrew pozorom jest łatwy do wykonania. W porównaniu do innych tortów przygotowuje się go szybko.

11

Ciasto na blaty wbrew temu co może się wydawać jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych sprzętów kuchennych. Tak na prawdę wystarczy miska, trzepaczka i szpachelka do rozprowadzenia ciasta.

12

Same blaty piecze się dosyć szybko. Mnie pieczenie blatów razem z ich rozsmarowaniem i przycięciem po upieczeniu zajęło około 45-50 minut, czyli tyle samo co upieczenie jednego biszkoptu. Takie blaty można zarówno od razu wykorzystać do złożenia tortu lub przechować kilka dni szczelnie owinięte folią spożywczą. Blaty można przekładać dowolną masą, kremem lub dżemem. Składniki do wykonania zarówno ciasta karmelowego jaki i kakaowego powinny być w temperaturze pokojowej. Do wykonania blatów użyłam domowego mleka zagęszczonego. Przepis na mleko :https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-domowe-mleko-skondensowane-slodzone-2-skladnikowe-bez-mieszania,193137,ika1961.html

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki