Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tort Agnes Bernauer
  • Ciasta
  • Przepis na

Tort Agnes Bernauer

10.11.2022 Odsłon: 4263
5.0 (19 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
wałek
wałek

Tort migdałowy z kremem kawowym. Prosty i smaczny. Powstał na cześć pięknej Agnes Bernauer. Tort doskonały, historia smutna.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Tort mango

Ciasta Tort mango

Tort mango to lekki, tropikalny deser, w którym puszysty biszkopt spotyka się...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 24

do 60 min 60 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 542

do 60 min 60 min
3
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 16811

do 30 min 30 min
51
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jesienne bułeczki

Ciasta Jesienne bułeczki

Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Bułki

Odsłon: 571

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 2783

do 30 min 30 min
10
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Kajzerka na śniadanie

Śniadania Kajzerka na śniadanie

Polecam. Łatwo zrobić, dobre jedzenie.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4222

do 15 min 15 min
22
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Tort mango

Ciasta Tort mango

Tort mango to lekki, tropikalny deser, w którym puszysty biszkopt spotyka się...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 24

do 60 min 60 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 542

do 60 min 60 min
3
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 16811

do 30 min 30 min
51
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jesienne bułeczki

Ciasta Jesienne bułeczki

Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Bułki

Odsłon: 571

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 2783

do 30 min 30 min
10
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Kajzerka na śniadanie

Śniadania Kajzerka na śniadanie

Polecam. Łatwo zrobić, dobre jedzenie.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4222

do 15 min 15 min
22
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tort Agnes Bernauer
Autor:
wałek
> 60 min
> 6 osób

Składniki

ciasto:
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 200 g mąki migdałowej
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g prażonych migdałów
  • dodatkowo 100 g uprażonych migdałów i łyżka cukru pudru do ozdobienia tortu
krem kawowy mocca:
  • 400 ml mleka
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 ml mleka do rozpuszczenia kawy
  • 5 żółtek
  • 250 g masła 82%
Sposób przygotowania:
1

Blaty pieczemy podobnie jak w torcie Esterhazy. Ubijamy najpierw białka z cukrem waniliowym i cukrem na lekką pianę ( ok. 2-3 min). Dodajemy do tak ubitej piany skrobię kukurydzianą i ubijamy dalej masę białkową do postaci lśniącej, sztywnej merengi (mikserem ręcznym 8 min, planetarnym trochę krócej). Teraz mieszamy wszystkie suche składniki w osobnej misce i w trzech partiach wsypujemy je do merengi, mieszając masę delikatnie, aż do połączenia składników. Ciasto jest gotowe do pieczenia. Na dużą blachę wykładamy papier do pieczenia. Bierzemy samą obręcz formy o średnicy 20 cm. Przykładamy formę do blachy w jednym rogu i nakładamy 3 łyżki ciasta. Wyrównujemy, energicznie podnosimy obręcz, ciasto posypujemy niezbyt obficie migdałami. Czynność powtarzamy w drugim rogu blachy. Na blasze mieszczą się dwa blaty. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez 20 min ( góra- dół bez termoobiegu). W tym czasie przygotowujemy drugą porcję ciasta. Upieczone blaty, jeszcze gorące oddzielamy delikatnie od papieru do pieczenia i odkładamy do wystudzenia. Możemy układać je piętrowo, przekładając papierem. Z tej porcji ciasta wychodzi 5-6 blatów. Blaty stygną, my w tym czasie ukręcimy krem kawowy, który posłuży nam do przełożenia tortu.

2

400 ml mleka wstawiamy na ogień w rondelku o grubym dnie (masa nie będzie przywierała do dna rondla). Podgrzewamy mleko do kipienia i zestawiamy z ognia. Żółtka roztrzepujemy w misce, wsypujemy do nich cukier i cukier waniliowy, mieszamy tylko do połączenia składników. Do miski z 100 ml mleka dajemy kawę i skrobię kukurydzianą, również mieszamy. Łączymy obie masy i wlewamy do gorącego mleka. Wstawiamy rondel na średni ogień, mieszamy bez przerwy, aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Przelewamy ją do szklanego naczynia, nakrywamy folią spożywczą " w kontakt" z masą, aby nie powstał kożuch na jej powierzchni. Kiedy masa budyniowa i masło osiągną temperaturę pokojową możemy je połączyć. Najpierw ubijamy mikserem masło ok. 3-4 min. aż napuszy się i zbieleje. Teraz dodajemy w trzech partiach budyń. Nie mieszamy masy zbyt długo, tylko do połączenia składników, inaczej krem nam się zwarzy i trzeba będzie go ratować, a to nic przyjemnego.

3

Przystępujemy do składania tortu. Pierwszy blat kładziemy na paterę i smarujemy go kremem ( niezbyt grubą warstwą). Postępujemy tak do ostatniego blatu, który odwracamy spodem do góry, aby wierzch tortu był płaski. Boki i górę tortu smarujemy kremem, oblepiamy całość prażonymi migdałami. Przyozdabiamy górę według uznania, np. rozetkami z kremu i cukierkami w kształcie kawy. Koniecznie oprószamy cukrem pudrem (tak jest w oryginalnym przepisie). Wstawiamy tort do lodówki na co najmniej 3 godziny. Tort gotowy!

4

Smutna historia tortu. Piękna Agnieszka Bernauer, średniowieczna mieszczka( urodziła się ok. 1410 roku w Augsburgu) zachwyciła swoją urodą księcia bawarskiego Albrechta. Problem w tym, że pochodziła z ludu. Prawdopodobnie ojciec jej był fryzjerem. W piętnastym wieku ożenić się z panną tak niskiego pochodzenia byłoby straszliwym mezaliansem dla arystokraty, zwłaszcza że Albrecht był księciem i jedynym synem Ernesta Bawarskiego, a co za tym idzie jedynym dziedzicem księstwa Bawarii- Monachium. Do legendy przeszła wielka miłość Albrechta i Agnes, pomimo dzielącej ich przepaści społecznej. Syn Ernesta bawarskiego ożenił się z Agnes Bernauer ok. 1435 roku. Teść szalał z wściekłości, wszelkimi sposobami próbował zniszczyć ten związek, aż pewnego razu nadarzyła się doskonała okazja. Albrecht udał się w dłuższą podróż bez żony. Książę Ernest wykorzystał nieobecność syna, oskarżył Agnes o uprawianie czarów. Nieszczęsna kobieta została uwięziona, skazana i utopiona w Dunaju. Rozpacz Albrechta po śmierci ukochanej żony była wielka. Doszło niemal do wojny między ojcem i synem. Konflikt musiał zażegnać sam cesarz Zygmunt Luksemburski w 1436 roku. Książę Ernest w poczuciu winy i aby przebłagać syna ufundował kaplicę i grobowiec na cześć Agnes Bernauer. Jej pamięć od tej pory czczono w Niemczech i nie tylko, pisano poematy na jej cześć (najsłynniejszy CH. F. Hebbla pt. "Agnes Bernauer"), kręcono filmy( w postać Agnes wcieliła się Brigitte Bardot w filmie pt. "Amour celebres" z 1961 r.). Niemieccy cukiernicy nazwali jej imieniem doskonały i piękny jak Agnes tort migdałowo-kawowy. Być może dziś nikt nie wiedziałby, że dawno temu za siedmioma górami, za siedmioma lasami zdarzyła się tragiczna historia wielkiej miłości, gdyby nie tort sporządzony na cześć Agnes Bernauer.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki