Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort ajerkoniakowy"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 72
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 750
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 365
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 72
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 750
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 365
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, zmiksuj. Delikatnie wmieszaj pianę z białek ubitych ze szczyptą soli. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej ciasto. Piecz 40 minut w 180 st. Przestudź i przekrój na trzy blaty.
Do rondelka włóż pokruszoną czekoladę. Dodaj mleko. Ogrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą, ostudź. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz z czekoladą. Odstaw do lodówki. Krem ajerkoniakowy przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu.
Do szklanki wody dodaj kilka kropli olejku pomarańczowego. Nasączaj kolejno blaty i przekładaj je kremem. Wierzch i boki tortu posmaruj obficie masą czekoladową. Schłodź. Ozdób owocami.
Czas ok. 70 min; porcja – 480 kcal, cena 1,70 zł.
Idealne pieczenie
Aby biszkopt upiekł się idealnie, na początku (gdy ciasto rośnie), ogrzewaj formę od spodu. Później natomiast przełącz piekarnik na górną grzałkę. Pamiętaj też, że biszkopt z ubijanymi osobno białkami wstawia się do nagrzanego piekarnika.Źródło: Świat kobiety