Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort bezowy z owocami"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 303
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1301
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 127
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 303
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1301
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 127
Składniki
Krok pierwszy. Białka wbij do metalowej miseczki. Ustaw ją na garnku z gotującą się wodą. Wsyp połowę porcji cukru pudru. Ubijaj całość w gorącej kąpieli wodnej około 3 minuty. Zdejmij masę z ognia.
Krok drugi. Ubitą masę białkową przełóż do większej misy. Ubijając mikserem ustawionym na najwyższe obroty, stopniowo dosypuj cukier kryształ oraz dodawaj sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Krok trzeci . Przesiej do miski resztę cukru pudru ze skrobią. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na pokrytą pergaminem blachę dwa krążki tej samej wielkości. Susz 50 min w 120 st., a po tem 50 min w 100 st.
Krok czwarty. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Man darynki obierz. Zimne blaty bezowe przełóż bitą śmietaną i owocami. Resztą ozdób wierzch tortu. Posyp uprażonymi płatkami migdałów (5 dag).
Czas ok. 120 min; porcja – 230 kcal, cena 1,10 zł.Źródło: Świat kobiety