Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć to Tort Bożonarodzeniowy, znajduje uznanie nie tylko w święta Bożego Narodzenia. I w brew pozorom nie jest ani trudny,ani pracochłonny. Za to cudowny w smaku :)
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 1585
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1732
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 1585
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1732
Składniki
Ciasto: W misce ucieramy mikserem 1/2 kostki margaryny, dodajemy 100g cukru pudru, 1/2 op cukru waniliowego oraz 4 żółtka /po 1 szt/ Następnie po łyżce, 4 łyżki mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany. Utartą masę dzielimy na pół. Ubijamy 2 białka na sztywno, utrwalamy 1 łyżką cukru i dodajemy,powoli mieszając, do I części masy. Wsypujemy porcjami 100g kokosu. Ciasto wylewamy do tortownicy /27 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C /bez termoobiegu/ na 30-35 minut Ubijamy kolejne 2 biała na sztywno utrwalany cukrem, dodajemy do II części ciasta i wsypujemy porcjami mielone orzechy. Całość mieszamy i postępujemy jak z I ciastem.
Przygotowujemy identycznie drugą porcję ciasta z pozostałych składników. Masę znów dzielimy na pół. Do III części dodajemy ubite białka i suchy mak, a do IV części białka i kakao. Wszystkie blaty są cienkie i pieczemy w takiej samej tortownicy.
Masa budyniowa : W garnku gotujemy 0,5 l mleka z cukrem do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do 1/3 szklanki mleka wsypujemy 2 budynie śmietankowe, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń stale mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ucieramy mikserem na wysokich obrotach 2 kostki masła, dodajemy po 1 łyżce wystudzony budyń, a następnie małymi porcjami wlewamy ajerkoniak stale miksując do uzyskania gładkiego kremu.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do rondla dajemy 3 łyżki wody i jabłka, smażymy na małym ogniu. Gdy jabłka się "rozpadają" dodajemy cukier i chwilę podsmażamy. Na końcu wsypujemy galaretkę i mieszamy energicznie, aby się rozpuściła. Masę studzimy.
Składamy tort: Blat kokosowy + 1/3 masy budyniowej +blat orzechowy + masa jabłkowa + blat makowy + 1/3 masy budyniowej+ blat kakaowy Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą. Dodatkowo wierzch posypujemy startą czekoladą lub kakao i dekorujemy masą. Można też wierzch nie smarować masą a polać polewą czekoladową i udekorować