Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort ten zrobiłam dla kolegi na urodziny jego szwagra :) nie mam wprawy z masa plastyczna pracowałam z nią dopiero drugi raz , pierwszy raz użyłam go do dekoracji tortu córci , który też w niedługim czasie wam przedstawię :). Tak więc potrzebuje jeszcze praktyki ,ale trzeba ćwiczyć , kwiaty robiłam po raz pierwszy , ale efekt i tak bardzo mnie zadowolił Dolna masa śmietankową z wiśniami , górna mus czekoladowy mmmm...
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 469
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 67
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 844
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 248
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 469
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 67
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 844
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 248
Składniki
Ciasto : Białka ubijamy , dodajemy cukier i ubijamy na lśniącą , sztywna pianę. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia i dodajemy do białek delikatnie mieszamy , następnie dodajemy przesiana mąkę , mieszamy. Pieczemy ok. 40 minut do tzw . suchego patyczka.Wyciągamy i upuszczamy na ziemię w blaszce z wys. ok. 30 cm zapobiegnie to opadaniu ciasta i wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części .
Masa śmietankowa : Mocno schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier , następnie dodajemy dobrze wymieszany serek i delikatnie łączymy z ubita śmietanką tak by nie było grudek. Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody , by napęczniała , następnie rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody .dodajemy łyżeczkę masy śmietankowej rozrabiamy i dodajemy do reszty masy dobrze mieszamy by składniki się połączyły. Wiśnie dobrze odcedzamy.
Mus czekoladowy : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie ubijamy śmietankę i białka ( każde osobno ). Łączymy śmietankę wraz z białkami i delikatnie mieszamy . Niewielka ilość przekładamy do miseczki i mieszamy z niewielka ilością ciepłej rozpuszczoną czekolada , dodajemy do całości i mieszamy następnie dodajemy resztę czekolady i wszystko staranie , ale delikatnie łączymy . Jeżeli chcecie bardziej stabilna masę możecie dodać żelatynę postępujemy tak jak w masie śmietankowej .
(Niestety musiałam dodać składniki tutaj ,gdyż nie mogę dodać więcej niż 20 składników :/) Syrop do nasączania: 50 ml wiśniówki 100 ml kompotu z wiśni Lukier królewski : 1/2 szklanki mleka 4 szklanki cukru pudru bardzo miałkiego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 45 dag zimnego pokrojonego w drobna kostkę masła Dekoracja : na tort 26 cm 40 dag masy plastycznej na tort 20 cm 25 dag masy plastycznej barwniki spożywcze Syrop do nasączania : Połączyć kompot z wiśniówką ewentualnie można zmniejszyć lub zwiększyć ilość alkoholu lub jeżeli tort będą jadły dzieci nie dodawać go wcale wtedy należy nasączyć go naparem z herbaty z dodatkiem soku z cytryny i niewielkiej ilości cukru. Lukier królewski : Ekstrakt waniliowy, cukier i mleko miksujemy razem ,następnie dodajemy zimne masło i miksujemy przez 10 minut.
Przygotowanie tortu : 1.Biszkopt umieszczamy w ramce lub tortownicy nasączamy syropem, rozkładamy wiśnie i smarujemy masa śmietankową , przykrywamy kolejnym blatem.Ponownie nasączamy rozkładamy mus czekoladowy, przykrywamy ostatnim biszkoptem. 2. Wkładamy do lodówki na 3 godziny by masy dobrze stężały. 3. Po tym czasie tort wykrajamy z formy , aby przy otwieraniu obręczy nie pękł. 4. pokrywamy tort lukrem królewskim dokładnie ja zabarwiłam go kakaem i staranie wyrównujemy packą , wkładamy na 1 godzinę do lodówki . 5. Masę plastyczną rozwałkowujemy i nakładamy na lukier wyrównujemy packą , dowolnie dekorujemy . Ja wykonałam różyczki tylką nr. 2,31,104,113 by tort się nie zapadł umieściłam patyczki bambusowe .Do wykonania całości toru użyłam podwójnej ilości ciasta i rozlałam na 2 tortownice o średnicy 26 i 20 cm , pojedynczej ilości musu czekoladowego i podwójnej ilości masy śmietankowej . Polecam filmik http://www.youtube.com/watch?v=pL1rTo6p4yI