Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, biały biszkopt. Lekki krem o smaku milky way i brzoskwinie z syropu ... Tort idealny dla dzieci i nie tylko :-)
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 550
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 550
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Biszkopt i masę kremową do schłodzenia przygotowuję dzień wcześniej. Biszkopt: Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 - 40 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu blachę z biszkoptem upuścić na podłogę z wysokości 40-50 cm i pozostawic do wystudzenia. Krem: Śmietankę przelać do garnka, wstawic na najmniejszy palnik, dodac pokrojone na małe kawałki batoniki. Całośc podgrzewać kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do rozpuszczenia batoników. Nie doprowadzić do wrzenia. Wystudzić i wstawic do lodówki na min. 12 godz (najlepiej całą noc). W dniu składania tortu: Biszkopt nalezy przekroić wzdłuż na 3 blaty. śmietankę z rozpuszczonymi batonikami ubić na sztywny krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie (1/4 szkl.), lekko przestudzić. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w małą kostkę. Do ubitego kremu dodać przestudzoną ale nadal płynną żelatynę, krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Na paterę położyć biszkopt, nasączyć 1/3 ponczu, wyłozyć 13 kremu, wyrównać. Połozyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłożyć drugą część kremu, wyrównać. Nas koniec wyłożyć ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Boki obłozyć biszkoptami (mozna obwiązać wstążką żeby lepiej się trzymały) a wierzch dowolnie udekorować brzoskwiniami.
Tort należy schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc) i przechowywać go później również w lodówce. Smacznego :-)