Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort mocno czekoladowy"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 23
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 258
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1150
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 113
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 23
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 258
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1150
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 113
Składniki
Do przesianej mąki pszennej wsyp mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia, sodę, oba cukry oraz sól, wymieszaj. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, maślankę, wodę, roztopione masło i olej, krótko zmiksuj. Nie przerywając ucierania powoli wsypuj suche .
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 60-70 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.
Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do miski włóż masło, utrzyj mikserem na puch. Wciąż miksując powoli dosypuj cukier puder. Na koniec dodaj przestudzoną roztopioną czekoladę, zmiksuj. Do miseczki wlej 1/3 polewy, dodaj nutellę, wymieszaj.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj kremem czekoladowo-nutellowym, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmaruj pozostałą polewą. Wierzch tortu posyp wiórkami z czekolady.
90 minut Porcja: 660 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie