Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort nie jest zbyt pracochłonny, ale wymaga wiele cierpliwości, albowiem trzeba czekać aż 2 tygodnie zanim zaczniemy rozkoszować się jego niezwykłym smakiem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Składniki
CIASTO: Mąkę przesiać z sodą do miski, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtka, orzechy i miód. Najpierw mieszać, później zagnieść ciasto w kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto pokroić na 8 części. Każdą rozwałkować na wielkość mniej więcej dna średniej tortownicy, ok. 5 mm grubości - na rozwałkowane ciasto położyć dno tortownicy i wykroić kształt. Najlepiej wałkować placki na papierze do pieczenia i przykrywać je woreczkiem foliowym ponieważ ciasto jest bardzo klejące (dla mnie bardzo wygodne są woreczki do mrożenia potraw). Ze ścinków ciasta wyszedł mi jeszcze jeden placek, który później skruszyłam i oblepiłam nim boki tortu.
Krążki piec na papierze do pieczenia na którym były wałkowane w temperaturze 180 °C przez 10 min. Upieczone kłaść jeden na drugim razem z papierem, na którym się piekły. Zawinąć wszystkie razem i odstawić na 10 dni. Połówki orzechów zalać w słoiczku miodem i odstawić na ten sam czas co krążki ciasta.
MASA ORZECHOWA: Zagotować mleko i zalać orzechy, dodać cukier waniliowy i odstawić do wystygnięcia. Żółtka wymieszać z cukrem, będzie dość gęsta masa. Ubijać na parze na gładki krem aż do białości. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać na przemian po łyżce orzechów i kremu jajecznego. Na koniec dodać śmietanę i zmiksować.
SKŁADANIE TORTU: Krążki ciasta rozłożyć na stole. Na każdym położyć taką samą ilość masy orzechowej, pozostawiając kilka łyżek na boki.
Masę rozsmarować na pierwszym blacie, położyć następny, rozsmarować, i tak do końca. Resztą masy posmarować boki tortu.
Boki obsypać pokruszonymi lub zmielonymi ciastkami, (ja użyłam nadwyżki z placków). Połówki orzechów wyjąć z miodu, osączyć z jego nadmiaru i poukładać ozdobnie na obwodzie i na środku tortu. Tort musi po leżakować 4-5 dni w lodówce, aby blaty zmiękły. Wyjąć z lodówki kilka godzin przed podaniem.