Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten tort jest delikatny i powinien smakować każdemu. Polecam biszkopt zrobić dzień przed składaniem tortu, następnego dnia przygotować krem i złożyć tort, a w dniu podania polać polewą i fantazyjnie ozdobić. ;)
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2103
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 644
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2103
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 644
Składniki
Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Przesiać mąki i delikatnie wmieszać na najmniejszych obrotach miksera lub łyżką. Przełożyć do okrągłej formy śr. 20-22 cm, wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 160°. Upuścić na podłogę z niskiej wysokości. Zostawić w otwartym piekarniku do lekkiego przestygnięcia. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wyjąć z formy, najlepiej kroi się na drugi dzień.
Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić. Mocno schłodzone owoce zblendować na gładki mus. 2 łyżki musu odłożyć do lodówki, przyda się do polewy. Żelatynę i cukier zalać wrzątkiem. Wymieszać, aby oba składniki się rozpuściły. Energicznie mieszając dodać mus truskawkowy. Śmietankę ubić z mascarpone (muszą być zimne, z lodówki). Cały czas miksując dodać "galaretkę" truskawkową.
Czekoladę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika. Dodać podgrzany mus, energicznie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jednym rozsmarować 1/4 kremu, poukładać bezy (kilka można zostawić do dekoracji), wyłożyć kolejną 1/4 kremu, położyć drugi blat biszkoptu, Resztą kremu obtoczyć tort (jest dosyć rzadki, ale ładnie zastygnie w lodówce). Schłodzić przez noc. Wyrównać powierzchnię i polać tort płynną polewą. Schłodzić przez 1 godzinę. Dowolnie ozdobić, ja ułożyłam fantazyjnie owoce i bezy. I gotowe! :)