Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort wielowarzywny"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 34
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 40
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 31
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 34
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 40
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 31
Składniki
Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone masło, wbij jedno jajko, dodaj sól i wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i na 30 minut włóż do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wylep nim spód i brzegi tortownicy.
Groszek i różyczki brokuła obgotuj przez 5 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę posiekaj, marchewkę pokrój w kostkę, a paprykę w kwadraty. Polędwicę pokrój w kostkę, szybko podsmaż na maśle klarowanym. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, po chwili dołóż pa prykę.
Wszystkie rozłóż na cieście. Dołóż połówki lub ćwiartki pomidorów. Mleko zmiksuj z pozostałymi jajkami, wymieszaj ze startym serem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej w formie. Piecz 35 min w temperaturze 200°C .
Nasza rada: taki tort można przyrządzić z różnymi warzywami, np. brokuł zastąpić kalafiorem.
<strong>: 90 minut. Koszt porcji: ok. 1,90 zł. Ilość porcji: 12. </strong>Źródło: Kobieta i życie