Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny urodzinowy tort idealny dla dzieci.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96342
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1911
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5740
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5740
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96342
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1911
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5740
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5740
Składniki
Biszkopt: Będą potrzebne 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Jeśli mamy 2 jednakowe tortownice można odrazu zrobić podwójną porcję i upiec. Piec około 30-35 min w temp. 180 stopni. Dobrze upiec je dzień wcześniej. Piekłam w tortownicy o srednicy 21 cm, ale spokojnie można uzyć na 25-26 cm.
Krem jasny: Ubić śmietankę na wysokich obrotach, po chwili ubijania dodać śmietan fix oraz cukier puder i ubijać aż powstanie puszysta, gęsta masa.
Krem ciemny: Śmietanę ubić, dodać śietan fix i cukier puder. Na koniec dać nutellę i wymieszać.
Poncz: Składniki na poncz dokładnie wymieszać, ma być kwaśny.
Obydwa biszkopty przekroić na połowę. (4 placki). Pierwszy placek nasączyć ponczem i posmarować niezbyt grubą warstwą jasnego kremu. Drugi placek posmarować (od przypieczonej strony)dżemem i ułożyć na pierwzszym placku dżemem do kremu. NAsączyć ponczem i posmarować ciemnym kremem. (Zużyć mniejszą część). Położyć trzeci placek, naponczować i posmarować jasnym kremem (można zostawić do dekoracji), przykryć ostatnim plackiem, który również smarujemy dżemem od przypieczonej strony i dżemem odwracamy do jasnego kremu. Cały tort posmarować kremem ciemnym i ozdobić.
*użyłam dżemu z czarnej porzeczki, nutelli można dać więcej, wtedy zmniejszyć il. cukru pudru
Przepis lekko zmodyfikowany z: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/