Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na śliczny i pyszny tort z duszkami. W torciku znajduje się czarny biszkopt, przełożony kremem orzechowym, udekorowany masą maślaną, dipem czkoladowym i bezowymi duszkami.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 301
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21805
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 301
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21805
Składniki
CZARNY BISZKOPT: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, czarne kakao i brązowe kakao. Mieszamy i odstawiamy na bok. Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy. Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli. Po minucie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy około 12 minut aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskamy lśniącą masę. (Ogólnie cały proces ubijania białek od początku powinien trwać 15 minut.) Gdy białka ubijemy dodajemy stopniowo po jednym żółtka. Krótko jeszcze miksujemy i wyłączamy mikser. Teraz będziemy mieszać ręcznie szpatułką. Wsypujemy wymieszane wcześniej suche składniki w 2 - 3 partiach i dobrze mieszamy, zwracając szczególną uwagę, aby zebrać szpatułką składniki z dna misy. Mieszamy delikatnie żeby za mocno nie napowietrzyć masy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na środkowej półce piekarnika w 170°C przez około 35 minut do tz. suchego patyczka. Upieczony czarny biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony przekrawamy na 3 blaty.
Krem orzechowy. Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i od razu dodajemy mascarpone. Zaczynamy miksować. Wsypujemy cukier puder i gdy składniki się połączą, a masa zrobi się kremowa dodajemy masło orzechowe. Miksujemy jeszcze krótko do połączenia się składników.
Składanie tortu: Pierwszy blat czarnego biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym. Ze względu, że biszkopt jest bardzo mięciutki i puszysty nie nasączamy go zbyt mocno (wystarczy lekko go skropić). Na nasączony biszkopt wykładamy połowę kremu orzechowego, przykrywamy drugim biszkoptem i lekko skrapiamy sokiem pomarańczowym. Nakładamy resztę kremu, wyrównujemy i przykrywamy ostatnim nasączonym biszkoptem ( kładziemy biszkopt na krem stroną nasączoną) Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Masa maślana do obłożenia tortu. Do misy miksera przekładamy miękkie masło o temperaturze pokojowej i ubijamy na średnich obrotach miksera około 10 minut. Po tym czasie masło zrobi się białe i w konsystencji mocno kremowe. Stopniowo wlewamy mleko skondensowane słodkie, również o temperaturze pokojowej. Gdy składniki się połączą dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy już szpatułką, albo mikserem na najniższych obrotach, aż barwnik dobrze połączy się z masą. Nie miksujemy zbyt długo, żeby masło się nie ścięło. Cienką warstwą masy maślanej smarujemy cały tort. Wstawiamy do lodówki na 10 minut, aby schłodzić pierwszą warstwę. Następnie smarujemy tort resztą kremu. Wyrównujemy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki aby tort dobrze się schłodził (najlepiej zostawić na całą noc w lodówce).
Drip czekoladowy. W kąpieli wodnej roztapiamy kremówkę z czekoladą i czarnym kakao. Dobrze mieszamy aby nie było grudek. Ściągamy z kąpieli wodnej i pozostawiamy na chwilkę aby lekko drip przestygnął i polewamy nim dobrze schłodzony tort..
Dekoracja tortu (bezy duszki): Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy. Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli. Po minucie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy około 12 minut aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskamy lśniącą masę. (Ogólnie cały proces ubijania białek od początku do końca powinien trwać około 15 minut.) Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskamy ubite białko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie trzeba robić dużych odstępów, bo beziki pozostaną mniej więcej w takiej formie jak je wyciśniemy. Nie urosną tak, jak to się ma z innymi wypiekami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy w funkcji góra dół, na środkowej półce piekarnika w 100*C przez 90 minut. Po wysuszeniu bezików zostawiamy je jeszcze w wyłączonym piekarniku przez 10 minut, a następnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w mikrofalówce (przez 1 minutę w funkcji rozmrażania) lub w kąpieli wodnej. Za pomocą narzędzia do modelowania, wykałaczki lub pędzelka malujemy oczka i buźki na bezikach roztopioną czekoladą. Pozostawiamy do wystudzenia. Tort dekorujemy bezowymi duszkami.