Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Trio z aksamitnym serem, orzechami i powidłami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Mak zalej wrzątkiem, zagotuj, odstaw, by spęczniał i wystygł. Mąkę przesiej. Dodaj 10 dag masła, 1 jajko oraz 1/2 szkl. cukru. Zagnieć ciasto, schłodź.
Mak osącz, zmiel trzy razy. Wymieszaj z 4 jajkami, 1 szkl. cukru, orzechami, powidłami oraz bułką tartą i zapachem migdałowym.
Resztę jajek rozbij, oddziel żółtka od białek. Twaróg zmiksuj z żółtkami, resztą masła i cukru.
Dodaj proszek budyniowy i skórkę z cytryny. Białka ubij, pianę delikatnie połącz z masą serową. Blachę wyłóż pergaminem, wylep ciastem.
Rozsmaruj mak i ser. Piecz 60 min w temp. 180°C. Wytnij okrągłe porcje i udekoruj według uznania.
90 min (bez czasu studzenia maku) Porcja: 460 kcalŹródło: Naj