Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe na nadchodzący sezon truskawkowy :) Raczej szybkie, bardzo dobre:)
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 83
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 121
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 83
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 121
Składniki
Ciasto wykonane w formie Lilianna firmy Tupperware (na taką wielkość podane proporcje).
Mus truskawkowy zagotować, jak będzie gorący wsypać galaretkę i mieszać aż do dokładnego rozpuszczenia. Kiedy truskawki zaczną tężeć wylać większość na spód formy Lilianna. (Zostawić odrobinę żeby wyłożyć "w środku" ciasta).
Na parze ubić jajka z cukrem (aż będą gorące i znacznie zwiększą objętość), pozostawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej.
Utrzeć margarynę dodając powoli masę z jajek i cukru, następnie zmielony przez maszynkę ser. Kiedy masa jest już jednolita, wsypujemy mleko w proszku. Następnie do masy dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. (RADA: żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie, ona wówczas pęcznieje, a potem ogrzewam w kąpieli wodnej - pięknie się rozpuszcza, bez grudek, można ją potem cienkim strumyczkiem wlać do masy).
Do Lilianny, w której są zastygnięte już truskawki rozkładam połowę masy, następnie namoczone w kawie biszkopty (na zdjęciu wyżej niestety zbyt słabo namoczone bo ciut suche :( ), następnie wykładam kilka łyżek pozostałych truskawek, resztę sera i drugą warstwę nasączonych w kawie biszkoptów.
Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, wyjąć z formy i podawać. Smacznego!