Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi jeszcze z moich czasów studenckich kiedy to z alkoholem robiło się nawet galaretkę owocową :)Zapomniałam o nim, ale na szczęście przypomniała mi o nim koleżanka granita zamieszczając przepis na swoją pyszną tartę truskawkową. Postanowiłam zamieścić swoją wariację tego deseru :)
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 57
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 75
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 111
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 57
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 75
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 111
Składniki
Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagniatamy na kruche ciasto. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję dodajemy kilka kropel aromatu i zagniatamy do połączenia. Przygotowujemy małe foremki do tartaletek i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor. Studzimy.
Przygotowujemy budyń z 3/4 ilości mleka, tak żeby był nieco gęstszy niż normalnie. Studzimy do temp. pokojowej. Następnie powoli miksujemy go z ajerkoniakiem (dodajemy wąską strużką, powolutku). Musimy osiągną konsystencję kremu jaki nada się do umieszczenia w szprycy cukierniczej.
Masą wypełniamy ostudzone spody. Pokrojone w plasterki truskawki umieszczamy na ciastkach, a całość pokrywamy cienką warstwą galareki (wcześniej przygotowujemy) i wstawiamy do lodówki żeby galaretka zastygła.