Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tunel z brzoskwinią i kremem z budyniu"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 803
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 936
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 803
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 936
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem i gorącą wodą. Ubij sztywną pianę z białek. Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy z żółtek. Pod koniec wmieszaj pianę.
Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Poczekaj, aż placek lekko ostygnie, przenieś na blat i zdejmij papier do pieczenia.
Formę na keks wyłóż folią aluminiową. W zależności od wielkości formy odkrój prostokąt ciasta, którym potem zamkniesz tunel. Jeden płat ciasta przełóż do formy i posmaruj nutellą.
Wymieszaj mleko z proszkiem budyniowym oraz cukrem i ugotuj budyń. Stale mieszając, wystudź go. Utrzyj miękkie masło i stopniowo połącz z gęstym budyniem. Z kremu odłóż jedną trzecią, a do reszty dodaj 3 łyżki zaparzonej kawy.
Na ciasto w formie wyłóż krem kawowy, poukładaj odcedzone brzoskwinie i wyłóż większą część jasnego kremu. Połóż na kremie drugi płat ciasta i dociśnij. Wstaw do lodówki, po wyjęciu zdejmij folię. Posmaruj resztą kremu, posyp migdałami.
Czas przygotowania: 60 minut
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 295 kcalŹródło: Na żywo