Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ucierane ciasto ze śliwkami"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 39
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 143
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 39
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 143
Składniki
Śliwki umyj, osusz pokrój wzdłuż na połówki, usuń pestki, pokrój na ćwiartki.
Masło (lub margarynę) utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno dodawaj całe jajka i dalej ucieraj. Dołóż śmietanę i stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto. Na wierzchu dowolnie porozkładaj pokrojone śliwki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, wstaw formę i piecz 40-50 minut – wierzch powinien być ciemnozłocisty.
Po upieczeniu oprósz obficie cukrem pudrem, najlepiej przez sitko. Jeśli lubisz pachnące ciasta, cukier puder możesz wymieszać z utartymi w moździerzu kilkoma goździkami.
70 minut • Porcja ok. 200 kcal • Koszt porcji ok. 1,10 zł • Przepis na 16 porcji.Źródło: Kobieta i życie