Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna beza w nowej odsłonie. Wieniec z pysznej, chrupiącej z wierzchu i miękkiej w środku bezy, z bita śmietaną i owocami. Czyli ciasto idealne na każdą, mniejsza i większą okazje. Serwować go możecie z Waszymi ulubionymi owocami, zimowa pora mogą być to owoce mrożone lub z puszki. Jest ono również bardzo łatwe do podzielenia na porcje. W moim domu jeden z ulubionych deserów.
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 1634
Przepis dnia
Obecnie trwa sezon na kalafior, który w w połączeniu z miętą, jogurtem i przy...
Odsłon: 2362
Szybkie i proste ciasto czekoladowe z espresso i dropsami czekoladowymi. Dzię...
Odsłon: 2623
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 167
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 1634
Przepis dnia
Obecnie trwa sezon na kalafior, który w w połączeniu z miętą, jogurtem i przy...
Odsłon: 2362
Szybkie i proste ciasto czekoladowe z espresso i dropsami czekoladowymi. Dzię...
Odsłon: 2623
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 167
Składniki
PRZED ROZPOCZĘCIEM, MISKĘ PRZETRZEĆ RĘCZNIKIEM KUCHENNYM NAMOCZONYM W OCCIE LUB SOKU Z CYTRYNY. DO MISKI WLAĆ BIAŁKĄ I ZACZĄĆ JE UBIJAĆ MIKSEREM. KIEDY BIAŁKA ZACZNĄ SIĘ PIENIĆ, DODAĆ DO NICH OCET I DALEJ MIKSOWAĆ.
W MISECZCE WYMIESZAĆ CUKIER Z MAKA ZIEMNIACZANA I KIEDY PIANA Z BIAŁEK ZACZNIE SZTYWNIEĆ, DODAWAĆ POWOLI, PO JEDNEJ ŁYŻCE DO BIAŁEK. CAŁY CZAS MIKSUJĄC. W TYM SAMYM CZASIE DODAĆ RÓWNIEŻ CUKIER WANILIOWY LUB EKSTRAKT. UBIJAĆ DO MOMENTU AZ PIANA BĘDZIE LŚNIĄCA A CUKIER W BIAŁKACH NIEWYCZUWALNY.
GOTOWA PIANE Z BIAŁEK PRZEŁOŻYĆ DO RĘKAWA CUKIERNICZEGO. DUŻA BLACHĘ DO PIECZENIA WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. WYCISNĄĆ NA NIEJ OSIEM GNIAZDEK BEZOWYCH, W KSZTAŁCICIE WIEŃCA. GNIAZDKA MAJA SIĘ STYKAĆ BOKAMI. POZOSTAŁĄ MASA BEZOWA WYCISNĄĆ W PRZESTRZENIE MIEDZY GNIAZDKA. WZMOCNI TO KONSTRUKCJE BEZY. ***PATRZ FILM.
W GNIAZDKACH ZA POMOCĄ ŁYŻKI WYŻŁOBIĆ WGŁĘBIENIA. BEZE PIEC W ROZGRZANYM PIEKARNIKU. W TEMPERATURZE 110 ST. C. Z TERMOOBIEGIEM, LUB 120 ST. C. BEZ, PRZEZ PÓŁTOREJ GODZINY. UPIECZONA BEZE ZOSTAWIĆ W ZAMKNIĘTYM PIEKARNIKU DO KOMPLETNEGO WYSTUDZENIA.
W MIEDZY CZASIE PRZYGOTOWAĆ BITA ŚMIETANĘ. DO MISKI WLAĆ ŚMIETANĘ, DODAĆ DO NIEJ CUKIER PUDER I SOK Z CYTRYNY I UBIĆ NA PUSZYSTA MASĘ. GOTOWA ŚMIETANĘ PRZEŁOŻYĆ W ZAGŁĘBIENIA WYSTUDZONEJ BEZY. MOŻNA TO ZROBIĆ ŁYŻKA LUB SZPRYCA. NA ŚMIETANIE UŁOŻYĆ OWOCE I WYBRANE DODATKI. SMACZNEGO!