Tradycyjna beza w nowej odsłonie. Wieniec z pysznej, chrupiącej z wierzchu i miękkiej w środku bezy, z bita śmietaną i owocami. Czyli ciasto idealne na każdą, mniejsza i większą okazje. Serwować go możecie z Waszymi ulubionymi owocami, zimowa pora mogą być to owoce mrożone lub z puszki. Jest ono również bardzo łatwe do podzielenia na porcje. W moim domu jeden z ulubionych deserów.
Wieniec bezowy z owocami i bitą śmietaną.
Składniki
- BEZA:
- 6 BIAŁEK Z DUŻYCH JAJEK
- 190 G DROBNEGO CUKRU DO WYPIEKÓW
- 1 ŁYŻKA OCTU
- 1 ŁYŻKA MAKI ZIEMNIACZANEJ
- ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO LUB EKSTRAKTU WANILIOWEGO
- BITA ŚMIETANA:
- 300 ML ŚMIETANKI KREMÓWKI 30 – 36 %
- 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
- 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
- *** WASZE ULUBIONE OWOCE. U MNIE TRUSKAWKI, MALINY, BORÓWKI, KILKA LISTKÓW MIĘTY I POKRUSZONE PISTACJE.
Składniki
- BEZA:
- 6 BIAŁEK Z DUŻYCH JAJEK
- 190 G DROBNEGO CUKRU DO WYPIEKÓW
- 1 ŁYŻKA OCTU
- 1 ŁYŻKA MAKI ZIEMNIACZANEJ
- ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO LUB EKSTRAKTU WANILIOWEGO
- BITA ŚMIETANA:
- 300 ML ŚMIETANKI KREMÓWKI 30 – 36 %
- 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
- 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
- *** WASZE ULUBIONE OWOCE. U MNIE TRUSKAWKI, MALINY, BORÓWKI, KILKA LISTKÓW MIĘTY I POKRUSZONE PISTACJE.

Etapy przygotowania
PRZED ROZPOCZĘCIEM, MISKĘ PRZETRZEĆ RĘCZNIKIEM KUCHENNYM NAMOCZONYM W OCCIE LUB SOKU Z CYTRYNY. DO MISKI WLAĆ BIAŁKĄ I ZACZĄĆ JE UBIJAĆ MIKSEREM. KIEDY BIAŁKA ZACZNĄ SIĘ PIENIĆ, DODAĆ DO NICH OCET I DALEJ MIKSOWAĆ.

W MISECZCE WYMIESZAĆ CUKIER Z MAKA ZIEMNIACZANA I KIEDY PIANA Z BIAŁEK ZACZNIE SZTYWNIEĆ, DODAWAĆ POWOLI, PO JEDNEJ ŁYŻCE DO BIAŁEK. CAŁY CZAS MIKSUJĄC. W TYM SAMYM CZASIE DODAĆ RÓWNIEŻ CUKIER WANILIOWY LUB EKSTRAKT. UBIJAĆ DO MOMENTU AZ PIANA BĘDZIE LŚNIĄCA A CUKIER W BIAŁKACH NIEWYCZUWALNY.
GOTOWA PIANE Z BIAŁEK PRZEŁOŻYĆ DO RĘKAWA CUKIERNICZEGO. DUŻA BLACHĘ DO PIECZENIA WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. WYCISNĄĆ NA NIEJ OSIEM GNIAZDEK BEZOWYCH, W KSZTAŁCICIE WIEŃCA. GNIAZDKA MAJA SIĘ STYKAĆ BOKAMI. POZOSTAŁĄ MASA BEZOWA WYCISNĄĆ W PRZESTRZENIE MIEDZY GNIAZDKA. WZMOCNI TO KONSTRUKCJE BEZY. ***PATRZ FILM.
W GNIAZDKACH ZA POMOCĄ ŁYŻKI WYŻŁOBIĆ WGŁĘBIENIA. BEZE PIEC W ROZGRZANYM PIEKARNIKU. W TEMPERATURZE 110 ST. C. Z TERMOOBIEGIEM, LUB 120 ST. C. BEZ, PRZEZ PÓŁTOREJ GODZINY. UPIECZONA BEZE ZOSTAWIĆ W ZAMKNIĘTYM PIEKARNIKU DO KOMPLETNEGO WYSTUDZENIA.

W MIEDZY CZASIE PRZYGOTOWAĆ BITA ŚMIETANĘ. DO MISKI WLAĆ ŚMIETANĘ, DODAĆ DO NIEJ CUKIER PUDER I SOK Z CYTRYNY I UBIĆ NA PUSZYSTA MASĘ. GOTOWA ŚMIETANĘ PRZEŁOŻYĆ W ZAGŁĘBIENIA WYSTUDZONEJ BEZY. MOŻNA TO ZROBIĆ ŁYŻKA LUB SZPRYCA. NA ŚMIETANIE UŁOŻYĆ OWOCE I WYBRANE DODATKI. SMACZNEGO!
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 540
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 292
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 540
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 292



Składniki
- BEZA:
- 6 BIAŁEK Z DUŻYCH JAJEK
- 190 G DROBNEGO CUKRU DO WYPIEKÓW
- 1 ŁYŻKA OCTU
- 1 ŁYŻKA MAKI ZIEMNIACZANEJ
- ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO LUB EKSTRAKTU WANILIOWEGO
- BITA ŚMIETANA:
- 300 ML ŚMIETANKI KREMÓWKI 30 – 36 %
- 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
- 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
- *** WASZE ULUBIONE OWOCE. U MNIE TRUSKAWKI, MALINY, BORÓWKI, KILKA LISTKÓW MIĘTY I POKRUSZONE PISTACJE.
PRZED ROZPOCZĘCIEM, MISKĘ PRZETRZEĆ RĘCZNIKIEM KUCHENNYM NAMOCZONYM W OCCIE LUB SOKU Z CYTRYNY. DO MISKI WLAĆ BIAŁKĄ I ZACZĄĆ JE UBIJAĆ MIKSEREM. KIEDY BIAŁKA ZACZNĄ SIĘ PIENIĆ, DODAĆ DO NICH OCET I DALEJ MIKSOWAĆ.
W MISECZCE WYMIESZAĆ CUKIER Z MAKA ZIEMNIACZANA I KIEDY PIANA Z BIAŁEK ZACZNIE SZTYWNIEĆ, DODAWAĆ POWOLI, PO JEDNEJ ŁYŻCE DO BIAŁEK. CAŁY CZAS MIKSUJĄC. W TYM SAMYM CZASIE DODAĆ RÓWNIEŻ CUKIER WANILIOWY LUB EKSTRAKT. UBIJAĆ DO MOMENTU AZ PIANA BĘDZIE LŚNIĄCA A CUKIER W BIAŁKACH NIEWYCZUWALNY.
GOTOWA PIANE Z BIAŁEK PRZEŁOŻYĆ DO RĘKAWA CUKIERNICZEGO. DUŻA BLACHĘ DO PIECZENIA WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. WYCISNĄĆ NA NIEJ OSIEM GNIAZDEK BEZOWYCH, W KSZTAŁCICIE WIEŃCA. GNIAZDKA MAJA SIĘ STYKAĆ BOKAMI. POZOSTAŁĄ MASA BEZOWA WYCISNĄĆ W PRZESTRZENIE MIEDZY GNIAZDKA. WZMOCNI TO KONSTRUKCJE BEZY. ***PATRZ FILM.
W GNIAZDKACH ZA POMOCĄ ŁYŻKI WYŻŁOBIĆ WGŁĘBIENIA. BEZE PIEC W ROZGRZANYM PIEKARNIKU. W TEMPERATURZE 110 ST. C. Z TERMOOBIEGIEM, LUB 120 ST. C. BEZ, PRZEZ PÓŁTOREJ GODZINY. UPIECZONA BEZE ZOSTAWIĆ W ZAMKNIĘTYM PIEKARNIKU DO KOMPLETNEGO WYSTUDZENIA.
W MIEDZY CZASIE PRZYGOTOWAĆ BITA ŚMIETANĘ. DO MISKI WLAĆ ŚMIETANĘ, DODAĆ DO NIEJ CUKIER PUDER I SOK Z CYTRYNY I UBIĆ NA PUSZYSTA MASĘ. GOTOWA ŚMIETANĘ PRZEŁOŻYĆ W ZAGŁĘBIENIA WYSTUDZONEJ BEZY. MOŻNA TO ZROBIĆ ŁYŻKA LUB SZPRYCA. NA ŚMIETANIE UŁOŻYĆ OWOCE I WYBRANE DODATKI. SMACZNEGO!