Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Winna tarta z różami z jabłek"
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 371
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 371
Składniki
Mąkę mieszam z cukrem pudrem, skórką startą z cytryny i migdałami. Dodaję jajko, zapach i masło. Zagniatam ciasto (jeśli jest zbyt mokre, dosypuję mąki). Wstawiam do lodówki na 30-40 min.
W tym czasie przygotowuję masę: w części mleka rozrabiam budyń. Do pozostałej dodaję żółtka oraz cukier i roztrzepuję mikserem, zagotowuję wraz z rozrobionym budyniem. Pod koniec dodaję (ciągle mieszając) wino. Masę studzę.
Jabłka myję i cienko obieram ze skórki. Miąższ kroję tak, jakbym dalej obierała jabłka. Obierzyny oraz miąższ wrzucam na kilka minut do wody z kwas kiem cytrynowym. Następnie je wyjmuję i osuszam.
Formę do tarty wylepiam ciastem i wykładam na nie masę kremową. W masę wkładam jabłka ze skórką, formując z nich róże. Delikatnie smaruję je dżemem wiśniowym. Ciasto piekę w temp. 180°C do czasu, aż jabłka się delikatnie zrumienią (u mnie to ok. 40 min).
Rozkosz dla oczu i podniebienia... Violetta Miszczak-Lesiewicz z Toporzyka
110 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 12 porcjiŹródło: Kobieta i życie