Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiśniowa strucla"
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 475
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 226
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1743
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 46
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 475
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 226
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1743
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 46
Składniki
Drożdże rozetrzyj z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka oraz łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Stop masło, lekko ostudź. Zmiksuj jajka oraz żółtka z cukrem. Wsyp mąkę, dodaj zaczyn drożdżowy, zapach cytrynowy, wlej mleko i mikserem wyrób gładkie ciasto. Na koniec wlej stopione masło i jeszcze raz wyrób. Odstaw do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na dwie części. Każdą rozwałkuj. Posyp bułką tartą, płatkami migdałowymi, posmaruj konfiturami lub połóż rozmrożone, odsączone owoce. Zwiń ciasto w rulon, podwiń końce.
Włóż strucle do dwóch keksówek posmarowanych tłuszczem, posypanych bułką tartą. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, znów odstaw do wyrośnięcia. Kiedy strucle wyrosną, piecz je 50 minut w temperaturze 180° C.
CZAS: około 40 minut (bez czasu pieczenia)Źródło: Dobry Tydzień