Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wyśmienite pierniczki"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 23
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 259
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1158
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 115
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 23
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 259
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1158
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 115
Składniki
Do rondelka włóż masło lub margarynę, wlej miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż tłuszcz się roztopi. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę oraz cukier puder, wsyp kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika, wymieszaj.
Zrób dołek, wbij jajka i wlej przestudzony tłuszcz z miodem. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
Ciasto podziel na 2-3 części. Blat lub stolnicę oprósz mąką. Wyłóż porcję ciasta i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C, włóż blachę z pierniczkami, piecz ok. 15 min. Wystudź na kratce.
Przygotuj lukier. Białko ubij mikserem i jak zacznie się pienić, wlej sok z cytryny i powoli wsypuj przesiany cukier puder. Miksuj 10-15 min, aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (nie powinien być zbyt rzadki). Tak przygotowanym lukrem udekoruj wystudzone pierniczki.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 110 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie