Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gazpacho (gaspaczo)"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 746
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 94
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 746
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 94
Składniki
Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w temp. 200°C. Jeszcze gorące włóż do foliowej torebki, zakręć i odłóż na ok. 10 min. Gdy wystygną, usuń z nich skórki i pokrój w kostkę. Z chleba odetnij skórkę, miąższ zalej wodą, odstaw na ok. 5 min.
Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę. Ogórek obierz ze skóry, pokrój w kostkę (4 łyżki odłóż do dekoracji). Cebulę drobno posiekaj.
Do wysokiego naczynia włóż paprykę, pomidory, ogórek, odciśnięty z nadmiaru wody chleb, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksuj blenderem na gładki mus. Wlej oliwę, ocet winny, sok pomidorowy oraz sok z cytryny, wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem oraz papryką chili. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj mocno schłodzony. Na wierzchu rozłóż ogórek.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie