Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łosoś na sałacie"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Najpierw przygotuj sos. Limonkę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Wyciśnij z niej sok. Sok z limonki wymieszaj z olejem. Dopraw do smaku cukrem, szczyptą soli, mielonym białym pieprzem i posiekanymi ziołami (bazylia, koperek). Odstaw do schłodzenia.
Szparagi oczyść, odetnij końcówki. W wysokim garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek włóż szparagi (główki powinny wystawać). Gotuj je 5-7 minut. Wyjmij, schłodź w zimnej wodzie, odsącz i poprzekrawaj wzdłuż.
Mieszane sałaty opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porozrywaj na mniejsze kawałki, rozłóż do czterech miseczek.
Pomidorki umyj, poprzekrawaj. Plastry wędzonego łososia pokrój na mniejsze kawałki. Do miseczek z sałatą porozkładaj plasterki łososia, szparagi i pomidorki. Zalej przygotowanym sosem, przemieszaj delikatnie. Udekoruj świeżymi ziołami.
Czas ok. 20 min; porcja – 270 kcal, cena 4,20 zł.
Roladki z serem
Kupiłaś więcej wędzonego łososia? Przygotuj roladki. Usmaż 2-3 naleśniki, posmaruj je serkiem kanapkowym, posyp koperkiem, obłóż łososiem i zroluj. Roladki pokrój w plasterki.
Smak każdej sałatki wzbogacą zioła. Do tej kompozycji najlepszy będzie koperek.Źródło: Świat kobiety