Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron w ostrym sosie curry z bakłażanem i grzybami mun, podany z pieczonym udkiem kurczaka. Danie z orientalną nutą.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2730
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1255
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 721
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 71
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2730
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1255
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 721
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 71
Składniki
Kurczak: Ćwiartki dzielimy na udko i podudzie. Olej mieszamy z przyprawami. Nacieramy kurczaka, najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40-50 minut (w zależności od wielkości). Curry: Bakłażana kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku w plasterki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy i kroimy w paseczki. W głębokiej patelni na oleju smażymy czosnek i cebulę przez 2 minuty. Dodajemy bakłażana i grzyby mun, smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, bulion i pastę curry, dokładnie mieszamy. Dodajemy surowy makaron chow mein. Dusimy pod przykryciem, aż makaron będzie miękki i wsiąknie sos. Na talerzu układamy porcję makaronu w curry, na nim układamy pieczonego kurczaka.