Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wymagają czasu ale warto, bo są smaczne :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 220
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 797
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 220
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 797
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Składniki
Drożdże rozmieszać z części mleka, dodać szczyptę cukru oraz mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtko i całe jajko utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo, energicznie mieszając, mąkę, sól oraz drożdże z mlekiem.
Wybijać ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Postawić je w ciepłym miejscu przykry te do wyrośnięcia.
Czystą patelnię rozgrzać, a następnie bardzo dokładnie wysmarować skórką słoniny i smażyć naleśniki, lejąc ciasto na grubość ok. 1/2 cm
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Układać kolejno naleśniki i umyte; odszypułkowane, rozdrobnione i osypane cukrem truskawki (poziomek nie należy rozdrabniać)Zapiec w piekarniku (160-180 C), wyjąć na okrągły półmisek, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.