Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczony kalafior z mielonym mięsem i chili"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Składniki
Kalafior myjemy i w całości gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Papryczki chili drobno siekamy.
Cebulę kroimy w małą kostkę, dodajemy do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą, wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem, połową posiekanej papryczki chili, musztardą i solą, dokładnie mieszamy.
1/4 mięsnej masy odkładamy, z pozostałej formujemy kulę, którą kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso formujemy w krąg o średnicy podstawy kalafiora. Stawiamy na nim ugotowane warzywo. Z korony wyciągamy 3–4 różyczki, a miejsca po nich uzupełniamy odłożoną mięsną masą. Wierzch posypujemy posiekaną papryczką chili. Pieczemy 35–40 minut w 200oC.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w kostkę. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy nimi kalafior. Podajemy z frytkami i surówkami.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 220 kcal Białko 17 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 6 g.Źródło: Rewia