Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta drożdżowa ze śmietanową masą"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Składniki
ok. 80 minut
Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać do miseczki. Dodać szczyptę soli, 6 dag cukru oraz żółtko i miękkie masło (ewentualnie margarynę). Wlać mleko z rozrobionymi drożdżami. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki.
Formę do tarty o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim spód oraz brzegi formy. Na cieście ułożyć śliwki – najlepiej przeciętą stroną do góry, aby sok nie przenikał do ciasta. 3Śmietanę wymieszać z jajkami i pozostałym cukrem.
Masę wylać na śliwki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
PORCJA: 300 KCALŹródło: Życie na gorąco