Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tartaletki z szynką i żółtym serem"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 220
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 220
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Składniki
Ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach. Szynkę pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Na patelnię wrzuć masło, podgrzej. Gdy będzie gorące, wrzuć posiekaną cebulę, mieszając – zeszklij. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż jeszcze około 1 min.
Wystudź. Do miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką lub widelcem. Dodaj śmietanę, tymianek oraz starty ser, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ser kozi lub pleśniowy pokrój w plastry.
Z ciasta francuskiego wytnij kółka o średnicy trochę większej niż foremki. Wylep nimi dno oraz boki foremek. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp suchą fasolę lub groch. Piecz około 15 minut w temp. 180°C. Usuń papier z obciążeniem. Na podpieczonym cieście rozłóż cebulę oraz szynkę.
Zalej masą śmietanowo-jajeczną, na wierzchu ułóż po plastrze sera. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż ser się lekko zrumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno.
50 minut. Sztuka: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie