Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Terrina serowo-pomidorowa"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 220
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 797
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 929
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 220
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 797
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 929
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Składniki
ok. 30 minut
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Miąższ oczyścić z pestek, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dołożyć pomidory. Gotować na dużym ogniu, aż masa pomidorowa zgęstnieje. Przyprawić ją do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Namoczyć łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody. Poczekać kilka minut, aż żelatyna spęcznieje, a potem rozpuścić ją w gorącej masie pomidorowej. Przestudzić.
Pozostałą żelatynę namoczyć, poczekać, aż spęcznieje. Rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Kozi serek utrzeć na gładko ze śmietaną. Połączyć z żelatyną. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać, dodać do tężejącej masy serowej. Lekko przemieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podłużną foremkę (8x22 cm) wyłożyć folią spożywczą. Nakładać do niej na przemian masę pomidorową i serową. Wstawić do lodówki na 6 godzin do stężenia. Gotową terrinę przełożyć na półmisek. Przed podaniem udekorować pomidorkami koktajlowymi oraz szczypiorkiem.Źródło: Życie na gorąco