Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka kurczaka w pomarańczach"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2733
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1259
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 722
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 73
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2733
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1259
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 722
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 73
Składniki
Wyciskamy sok z 1,5 pomarańczy. Dodajemy miód, po szczypcie każdej papryki, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy mięso do przygotowanej pomarańczowej marynaty i zostawiamy na noc w lodówce.
W żaroodpornym naczyniu układamy udka, polewamy zalewą i obkładamy pokrojonymi w grube plastry pomarańczami. Pieczemy 45–50 minut w 200oC.
Udka przekładamy na talerz. Płyn powstały podczas pieczenia razem z plastrami pomarańczy miksujemy blenderem. Powstałym sosem polewamy mięso.Źródło: Rewia