Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wytrawna tarta z ziemniakami i serem"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 232
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 114
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 232
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 114
Składniki
Mąkę przesiej z solą i cukrem. Dodaj pokrojone, chłodne masło i posiekaj. Wbij jajko i wlej śmietanę. Zagnieć w kulę i owiń folią spożywczą. Schładzaj 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na koło grubości 3-4 mm i średnicy odrobinę większej niż tortownica. Placek przełóż do tortownicy. Ponakłuwaj widelcem i piecz 10 minut w 200oC.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, a gdy przestygną, pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Śmietanę wymieszaj z jajkami, startym serem i przyprawami.
Pomidory pokrój w plastry. Ziemniaki i cebulę wyłóż na ciasto, wyrównaj wierzch, rozłóż pomidory i rozmaryn, zalej śmietaną i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut w 190oC.Źródło: Naj