Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 163
Dodano: 21.08.2010
Odsłon: 6225
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ziemniak obieramy kroimy w talarki, marchewkę również obieramy kroimy w krążki. Ziemniaki i marchew gotujemy na pół twardo.
W tym czasie gotujemy buraka w mundurku prawie do miękkości a na patelni smażymy pokrojoną w piórka cebulkę z krążkami kiełbasy.
Po ugotowaniu buraka obieramy go i kroimy podobnie jak ziemniaki. Wszystkie składniki dajemy do jednego naczynia, podlewamy odrobiną wody, doprawiamy do smaku i dusimy około 20-25min. Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Nyave 24 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
U nas podobną potrawę robią przyjezdni "Ślązacy" z Małopolski :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kaska11162 23 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Powtarzam są to a'' la prażonki- zmodyfikowane przeze mnie. A w brew pozorom ja też mam dużo wspólnego ze Śląskiem. Nyava może mówimy o czym innym,bo w tym regionie gdzie ja się obracam to prażonki. Również pozdrawiam :)13 Kto głosował? | Odpowiedz

roxi34 23 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Droga Kasiu,myślę że nie powinnaś aż tak bardzo irytować się moim komentarzem .Tak się składa, że pochodzę ze Śląska i wiele razy jadłam i robiłam tę potrawę,dlatego pozwoliłam sobie na wydanie opinii.Musisz liczyć się z tym że nie zawsze będą cię chwalić.Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę dalszych sukcesów kulinarnych :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nyave 23 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Niestety, ale roxi34 ma rację. Dodałaś bardzo fajny przepis.Z tym, że na śląsku nazywa się to "stryka" i nie dodaje się tylu składników. Są tylko pokrojone w talarki ziemniaki, cebula, kiełbasa Śląska no i boczek. Na spód kładzie się liść kapusty i tak stawia się to na małym ogniu.
Skąd wiem? Bo mieszkam na Śląsku od urodzenia i jest to potrawa znana z dawien dawna ;)
Pozdrawiam, Ny.
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Agunkaa 22 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Dobra odpowiedz Kaska,popieram i pozdrawiam.12 Kto głosował? | Odpowiedz

kaska11162 22 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Dziwne jest to, że najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy nie mają swoich przepisów.13 Kto głosował? | Odpowiedz

roxi34 22 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
ZE ŚLĄSKIMI PRAŻONKAMI TO NIE MA NIC WSPÓLNEGO...ZA DUŻO ZBĘDNYCH CZYNNOŚCI.WSZYSTKO SUROWE WRZUCA SIĘ DO GARA I DUSI DO MIĘKKOŚCI,NIE ROZUMIEM PO CO TO WCZEŚNIEJ GOTOWAĆ.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Agunkaa 21 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Cudowne danie....na pewno zrobie jak tylko bede w Polsce kupie kielbase podwawelska,bo u mnie trudno o taka,pozdrawiam.12 Kto głosował? | Odpowiedz