Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki z kurczakiem i pieczarkami"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 319
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 319
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Składniki
Ciasto: mąkę wymieszaj z solą i ziołami prowansalskimi. Posiekaj z mocno schłodzoną margaryną. Wlej żółtko oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Farsz: mięso z udek kurczaka drobno pokrój, oprósz solą oraz pieprzem. Kapustę poszatkuj, pieczarki zetrzyj na tarce jarzynowej.
Rozgrzej olej i podsmaż mięso. Dodaj kapustę oraz pieczarki i, mieszając, smaż chwilę razem. Przypraw farsz solą oraz pieprzem.
Natłuść foremki i wylep ciastem. Do każdej włóż odrobinę farszu. Resztę ciast rozwałkuj, wytnij kółeczka i nakryj babeczki. Piecz ok. 30 min w temp.180°C.
O tej porze roku zamiast białej kapusty do farszu możesz dodać kapustę pekińską. Dowolny jest także gatunek mięsa. Świetnie na przykład sprawdzają się resztki gotowanego mięsa z obiadu. Zamiast mięsa doskonałe są jajka na twardo.
Przepis przysłała Katarzyna Madej-Stasiak z ŁodziŹródło: Bella Relaks