Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki z kurkami"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2158
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 181
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2158
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 181
Składniki
Z ciasta wytnij szklanką krążki, po 4 na babeczkę. W 3 mniejszą foremką wytnij środki, czwarty będzie dnem babeczki.
Połącz 4 krążki, smarując jajkiem. Nakłuj dna babeczek, ułóż na papierze do pieczenia i piecz w 200°C, aż się zezłocą (15 min).
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj kurki i podsmaż. Do śmietany dodaj mąkę i wlej do grzybów, mieszając. Dopraw. Gotowy farsz lekko ostudź. Upieczone babeczki napełnij grzybowym nadzieniem i podaj (na ciepło lub na zimno).
Jogurt roztrzep starannie z maślanką. Zetrzyj umyty, ale nieobrany ogórek oraz rzodkiewki. Ogórek odciśnij.
Oba warzywa dodaj do jogurtu z maślanką. Dołóż posiekaną rukolę oraz 2-3 łyżki kiełków (resztę odłóż do dekoracji).
Dodaj wypestkowane pokrojone w kosteczkę pomidory. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Zupę mocno schłodź. Przed podaniem posyp ją w miseczkach resztą kiełków oraz całymi listkami rukoli.o mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojoną w drobniutką kosteczkę paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
Wbij do masy jajko, dolej 2-–3 łyżki wody. Wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kotlety małe frykadelki. Usmaż je na gorącym oleju: Układaj je na tacce na aluminiowej blaszce do grilla (posmarowanej olejem). Ułóż na grillu i smaż obracając około 15 minut (lub usmaż na patelni na większej ilości rozgrzanego oleju).
W tym czasie smażenia zrób też sos: jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry.
Sos: Dopraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Posyp płatkami papryki. Sos podawaj do kotlecików frykadelków. Danie serwuj z pieczywem .Źródło: Świat kobiety