Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana to jedno z tych dań, które przenosi w czasie. Zapach pieczonych ziemniaków, cebulki i boczku wypełniający dom przypomina o tradycyjnych, rodzinnych obiadach. To danie jest nie tylko przepyszne i sycące, ale także niesamowicie proste w przygotowaniu. Nie wymaga specjalnych umiejętności, a satysfakcja z efektu jest gwarantowana. Wystarczy kilka podstawowych składników, a twój dom wypełni się zapachem, który zachwyci każdego. Poniższy przepis pochodzi od samej Ewy Wachowicz – mistrzyni tradycyjnej, polskiej kuchni. Przekonaj się, jak łatwo przygotować to danie i spraw, by stało się ono również twoim ulubionym.
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1194
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1194
Składniki
Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Jeśli jest chudy, dolać nieco oleju z pestek winogron. Pod koniec dorzucić pokrojone w kostkę cebule. Zeszklić. Dodać posiekany czosnek. Odstawić.
Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki. Odcisnąć z nadmiaru płynu. Wybić jajka, dodać grysik, mąkę i śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić przestudzony boczek z czosnkiem i cebulą. Dobrze wymieszać.
Masę przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
Piec przez ok. 2 godziny w temp. 180 st. C. Wierzch ma być zrumieniony, wbity patyczek suchy.
Podawać na ciepło lub na zimno - z buraczkami i chrzanem.